Društvo

Delovanje društva

Društveni prostori
Društveni prostori

Upravnemu odboru je v desetih letih obstoja društva uspelo povezovati člane med seboj, ki se vedno bolj zavedajo, da je ohranjanje spomina na Janeza Puha zelo velika obveza. Temu je bilo v veliki meri zadoščeno s postavitvijo Puhovega muzeja in njegovo predstavitvijo turistom. Velik delovni zalogaj za upravni odbor je bila organizacija dobrodelnega koncerta za obnovo Puhovega muzeja, obnova muzeja in novogradnja v letu 2005 pa predvsem za gradbeno sekcijo, ki jo je vodil Rudolf Slaček.

Za strokovno ustrezno bogatenje zbirke starodobnih vozil skrbi tehnična komisija, ki od leta 2002 skrbi za originalnost vozil in izdajo izkaznice o starodobnem vozilu Zveze slovenskih društev ljubiteljev starodobnih vozil SVS. Ima tudi največ zaslug za naraščanje članstva v zadnjih letih in je obenem prva povezava z novimi člani. Tehnično komisijo sestavljajo: Marijan Duh - vodja komisije, Ivan Žajdela, Borut Kovačič, Janez Toplak in Ivan Brumen. S tehnično komisijo sodeluje restavratorska sekcija, ki skrbi za posredovanje izkušenj pri restavriranju vozil vsem članom, ki jih področje zanima. Sekcijo vodita Metod Senčar in dr. Ivo Pahole.

Skupno število pregledanih vozil od leta 2003 do 5. 1. 2010 (z izdanimi izkaznicami o starodobnem vozilu SVS) je bilo 212, od tega 15 za kolo z motorjem, 105 za avtomobile in 87 za motorna kolesa. Najstarejše vozilo, ki je last društva, je PUCH S 4 250, letnik 1935, najstarejše vozilo z izdano izkaznico o starodobnem vozilu SVS pa je PUCH S 4 250, letnik 1938. Lastnik tega motornega kolesa je član društva Milan Šuen.

Ekskurzija v Magno
Ekskurzija v Magno

Društvo je organiziralo tudi strokovne ekskurzije v koncern Magna Steyr v Gradcu in v druge muzeje (Bistra pri Vrhniki, muzej Stainz, Lampl Fahrradmuseum Werndorf in Kröpfl Hardberg, Puhov muzej Gradec, BMW muzej München) ter na razstave starodobnih vozil (München).

Društvo v vseh letih svojega delovanja odlično sodeluje z Občino Juršinci (dokaz je tudi sodelovanje v projektu ponatisa monografije Janez Puh) in ostalimi občinami v ptujski regiji ter s Pokrajinskim muzejem iz Ptuja in SVS. Posebna zahvala gre tudi Zgodovinskemu arhivu Ptuj za strokovno pomoč in izposojo gradiva za Puhov muzej, ki bogati vsebino muzeja v Sakušaku. Končno se je v letu 2011 uresničila tudi želja članov o pridobitvi statusa društva, ki deluje v javnem interesu, ki ga je podelilo Ministrstvo za kulturo.
 

Prijavite se na e-novice. Obveščali vas bomo o aktualnih dogodkih, novicah in prireditvah!