Publikacije

DVD Izumitelj Janez Puh (2007)

Dokumentarni film Izumitelj Janez Puh, avtorja Tinčka Ivanuše, je bil premierno prikazan v letu 2007 na občinskem prazniku Občine Juršinci. V začetku naslednjega leta so člani društva iz Juršincev v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Ptuj pripravili predstavitev dokumentarca tudi na Ptuju v slavnostni dvorani na gradu. Film je nastal v sklopu projektov, ki so bili v Juršincih izvedeni z namenom, da bi ohranili spomin na življenje in delo svojega rojaka. Avtor je gradivo za film pripravljal leto dni, nato pa material strnil v zanimivo zgodbo o življenjski poti izumitelja Janeza Puha. Na predstavitvi na Ptuju so si ga ogledali tudi predstavniki Magne Steyr iz Gradca. Prav tovarna, za katero je Janez Puh postavil temelje, Občina Juršinci, Perutnina Ptuj, d.d., Letnik Saubermacher, d.o.o., iz Lenarta in Društvo rojaka Janeza Puha iz Juršincev so med najzaslužnejšimi, da je film ugledal luč sveta. Spremno besedilo za film je napisal Franc Milošič iz Ptuja. Film je preveden v nemški in angleški jezik; DVD-zgoščenko je možno dobiti v Puhovem muzeju.

Film je prejel naslednja priznanja:

  • 1. mesto med slovenskimi filmi na mednarodnem festivalu nekomercialnega filma v Mariboru 24. novembra 2007
  • 3. mesto v kategoriji mednarodnih dokumentarnih filmov v Mariboru 2007
  • 3. mesto – bronasti medved – na mednarodnem festivalu v Ebensee (Avstrija) junija 2008 (sodelovalo 56 držav z več kot 990 filmi)
  • 1. mesto – zlata plaketa – za režijo v Makedoniji v novembru 2008 (11 sodelujočih držav, plaketo podelil župan Bitole)
  • 1. mesto – trofeja Trsta – leta 2008 na filmskem festivalu v Trstu
     
Prijavite se na e-novice. Obveščali vas bomo o aktualnih dogodkih, novicah in prireditvah!