Fotogalerija

Ureditev krožišča na Puhovi ulici na Ptuju

Ureditev sredice krožišča sledi osnovni zgodbi urejanja krožišč na Ptuju - ptujski dediščini. Arheološki, kulturni, naravni, etnološki in še kateri se prišteva tudi industrijsko - tehnična dediščina in ta je sedaj lastna Puhovi ulici, saj ima ime po našem rojaku Janezu Puhu, izumitelju in stvaritelju mehansko motornih izboljšav ter svetovno znani osebnosti, ki je za sabo pustila številne tehnične spomenike. Sredica krožišča na Puhovi ulici je zasnovana kot motorno kolo – kolo s špicami (linije mačjih glav s kamnitim polnilom med njimi), ki se hkrati s krožnim gibanjem opazovalca ˝vrti...˝.

V zgornjih stikih špic, ki so trikotne oblike in jih je skupno devet se zasadijo nizke pokrovnice, ki predstavljajo v celostni podobi zobnik kolesa ter očem opazovalca zakrivajo talne luči, ki osvetljujejo osrednji motiv.

Osrednji motiv krožišča je Puhov motor, kot ˝živ˝ spomenik Janezu Puhu in njegovim še zmeraj aktualnim tehničnim izumom. Sočasno s poklonom izumitelju je namen spomenika predstavitev okolju lastne dediščine vsem mobilnim opazovalcem, poznavalcem in laikom ter lep vizualni zaključek osrednjega cestnega prostora. Pod motorjem je okrog temelja in nosilne jeklene vertikale motorja pritrjen napis: ˝Janez Puh 1862 – 1914˝ z značilnima grboma.

Boštjan VAUDA, u.d.i.k.a.

Prijavite se na e-novice. Obveščali vas bomo o aktualnih dogodkih, novicah in prireditvah!